• Телефон за доставка: 0878 01 33 44 ; 02 981 2727
  • Поръчки се изпълняват от: 11:00ч. до 22:30ч.

Блог

Дек
19

12 бързи и лесни рецепти от Италия, които са "Molto Delizioso" (Втора част)

Спагети, пиле, моцарела....

Ако зависеше от нас, бихме слагали моцарела във всяко едно ястие. Ето защо, избрахме още една рецепта, в която обаче освен спагети и моцарела, има и пилешки гърди, както и чери домати.... една от любимите ни вечери. Много, много вкусна. И само за 30 минути.

 

 

  • 4 пилешки гърди, съответно за 4 порции
  • 1 чаша песто (препоръчваме да си го направите сами)
  • моцарела (5-6 парчета, от стандартните опаковки)
  • 3 нарязани домати
  • няколко чери домати
  • 2 супени лъжици екстра-върджин зехтин
  • сол и черен пипер
  • спагети (за 4 порции - 1 или 2 стандартни пакета)
  • 2 супени лъжици балсамов оцет
  • пресен босилек - ситно нарязан

1. Загрейте фурната до 180 градуса.

2. Поставете пилешките гърди в подготвения тиган. Добавете 1 супена лъжица песто върху всяко парче и след това го нанесете добре, така че да покриете напълно пилето.

3. Поставете върху всяка пилешко парче по 3 резенчета моцарела и няколко резена домати. Подредете чери доматите в тигана около пилето. Залейте със зехтин, сол и черен пипер.

4. Прехвърлете пилешките гърди във фурната и печете, докато сиренето се разтопи, доматите омекнат и пилето е напълно приготвено - 20-22 минути.

5. Докато пилешкото се приготвя във фурната, пригответе спагетите според инструкциите на опаковката. След като са готови, изцедете ги и добавете останалото песто, като разбъркате добре.

6. Разделете пастата между четирите чинии и покрийте всяка порция с парче пиле. Поръсете всяка чиния с ½ супена лъжица балсамов оцет и украсете с пресен босилек. Сервирайте докато е топло. ;)

 

Полента и кюфтенца в доматен сос

Спагети и кюфтета в доматен сос? Нека да променим малко традиционните неща и да заместим спагетите в случая с нещо друго. 

Полентата е традиционно италианско ястие, което се състои само от царевично брашно, което се приготвя с вода, сварена на котлона. Ако не желаете да си похапнете подобно нещо, може да го замените с традиционното за нас картофено пюре

 

 

  • 1 супена лъжица зехтин
  •  сладък лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • ¼ чаша настъргано сирене пармезан, плюс повече за гарнитура
  • ½ чаша нарязан пресен магданоз, плюс повече за гарнитура
  • ½ супена лъжица изсушена риган
  • 1 голямо яйце
  • мляна свинска кайма
  • ¾ чаша хлебни трохи
  • сол и черен пипер
  • 2½ чаши доматен сос от буркан

​Ако ще приготвяте полента, ви трябва допълнително: 1 чаша мляко, сол и черен пипер, масло. Ако решите да направите картофено пюре, ще ви трябват същите продукти, но ще са ви необходими и картофи, разбира се. :)

 

НАПРАВИТЕ кюфтенцата
1. В малък тиган загрейте зехтина на средна температура. Добавете лука и гответе от 3 до 4 минути. За още около минута, добавете чесъна и солта на вкус. Оставете настрана, да се охлади.

2. В средна купа комбинирайте охладената смес с лук, пармезан, магданоз, риган, яйце и смляната кайма; смесете. Добавете хлебните трохи, подправете със сол и черен пипер и след това ги разбъркайте отново.

3. Загрейте фурната до 180 градуса. Разтилете в тавичка готварска хартия и я напръскайте със спрей за готвене или намажете с малко мазнина.

4. С лъжица, изсипете сместа под формата на малки топчета и ги подредете равномерно върху приготвения лист за печене. Печете докато кюфтетата са напълно приготвени, от 20 до 25 минути. Налейте маринарния сос върху кюфтетата, разбъркайте и след това върнете тенджерата във фурната за още 10 минути.

5. НАПРАВЕТЕ ПОЛЕНТА: Пригответе млякото и 3 чаши вода, които да загреете на средна температура. Разбъркайте в полента (приготвеното царевично брашно с вода) и гответе, като се разбърква от време на време, за да не загори, докато полента абсорбира цялата течност, 15-20 минути.

7. Разделете полента между четирите чинии и след това изсипете кюфтетата върху полента. Гарнирайте всяка порция с магданоз и пармезан. Сервирайте, докато е топло.

 

Пица на грил с артишок, рикота и лимон

Знаем, че ви се струва малко странна идеята за пица на грил с артишок, пък и с лимон, но повярвайте ни.... заслужава си този експеримент по италианска рецепта. 

Определено приготвянето на домашна пица през съботно-неделния уикенд е забавна работа (а и вкусна). Така че, не пропускайте тази възможност. 

 

 

  • сирене рикота
  • изцеден сок от един лимон и лимонова кора
  • черен пипер
  • вид тънка питка хляб - чабата
  • 2 супени лъжици зехтин екстра-върджин
  • артишок
  • половин лимон, тънко нарязан
  • бейби спанак
  • босилек
  • люспи червен пипер

 

1. Предварително загряйте скарата или грила при висока температура.

2. В малка купа разбъркайте рикота, лимонова кора, лимонов сок и черен пипер.

3. Намажете от двете страни тънкия хляб/чабатата със зехтин, докато леко препечете и двете страни на грила.

4. След което намажете препечената хлебна питка със сместа и сложете от артишока, нарязаните на тънко резанчета лимон. Сложете пицата да се запече на грила за още около 3 минути, докато рикотата се разтопи.

5. Прехвърлете пицата на избрана за сервиране табла и гарнирайте със спанак, босилек и натрошени люспи от червен пипер.

 

Италианска рецепта за макарони със сирене

Представете си италианска паста, а сред нея шунка и микс от разтопени сирена за разкош. А каква ще е пастата? Оставяме на вас избора между традиционните за ястието макарони или едно чудесно разнообразие, каквото са нудълите :)

 

  • Масло
  • юфка, някакъв вид макарони или нудъли
  • 2 чаши течна сметана
  • 2 1/2 чаши пълномаслено мляко
  • 2 супени лъжици брашно
  • 1/2 чаена лъжичка сол, плюс и за приготвянето на пастата
  • черен пипер
  • фино настърган пармезан
  • настъргана моцарела
  • шунка, нарязани на кубчета
  • магданоз

Загрейте предварително фурната на 180-200 градуса. Пригответе избраната от вас паста, като следвате инструкциите спорд опаковката. След което, изцедете, но не изплаквайте. 

Разбъркайте сметаната, млякото, брашното, солта и черния пипер в голяма купа. Смесете предварително пармезан, моцарела, шунка и магданоз. Добавете към първата смес и юфката, която предварително сте прехвърлили в тава за печене. Поръсете двата вида сирене, шунката и магданоза върху сместа с юфка. Печете до получаване на "загар" на ястието, около 20 минути. Нека остане 10 минути преди сервиране.

 

Класическа паста по италианска рецепта

Какво е да ти "замирише" на Италия? Естествено, всеки любител на италианската кухня знае как "ухае" тя. Доматен сос, босилек, разтопена моцарела....е, няма да продължаваме. Сигурни сме, че вече сте любопитни каква е следващата рецепта, а тя е съвсем проста, традиционна и толкова ароматна. 

 

 

За сосът:

  • Няколко на брой цели, белени домати
  • 2 супени лъжици зехтин екстра-върджин
  • 1 глава ситно нарязан лук
  • 2 нарязани скилидки чесън
  • супена лъжица захар
  • половин чаена лъжичка сол
  • босилек 

​За пастата:

  • спагети
  • 2 супени лъжици зехтин екстра-върджин, на отделни места
  • 2 скилидки чесън
  • лют червен пипер
  • ситно настъргано сирене пармезан, плюс повече за гарнитура
  • нарязани листа босилек, плюс повече за гарнитура
  • ситно нарязан магданоз
  • Сол и черен пипер

1. Направете сосът: В сито, поставено над купа, изцедете доматите. Намачкайте ги с ръцете си, оставете сока да се изцеди в купата. Заделете намачканите домати, както и сока, в две отделни купи.

2. В тиган, поставен на средна температура, загрейте зехтина. Добавете лука и гответе, като разбъркват, докато омекне, около 5 минути. Добавете чесъна и готвене до аромат, около 1 минута. Добавете намачканите домати, захар и сол. Намалете топлината до ниско и продължете да готвите, като разбърквате от време на време, докато доматите не се смекчат и сосът се сгъсти леко, около 15 минути. Добавете изцедения доматен сок, така че сосът да заври. Намалете топлината до ниска температура и нека къкри, като се разбърква от време на време, докато леко се сгъсти, около 20 минути. Махнете соса от котлона, добавете босилека и го оставете настрани.

3. Направете спагетите: Пригответе голям съд с осолена вода до кипване. Добавете спагетите и гответе до al dente, съгласно инструкциите за опаковката. Когато са готови, ги изцедете, като запазите половин чаша вода от тази, в която сте ги приготвяли. 

4. Междувременно, в голяма тиган, поставен на средна температура зехтина. Добавете чесъна и щипка лют червен пипер на люспи и готвене около минута, като се разбърква от време на време.

5. Добавете босилека към доматения сос, след това сложете соса на тигана. Разбърквайте, докато се затопли. Добавете макароните към тигана и разбъркайте заедно със соса. Можете да добавите предварително заделената половин чаша вода от приготвянето на спагетите, ако е необходимо. 

6. Извадете тигана от топлината и разбъркайте с пармезан, босилек и магданоз. Подправете със сол и черен пипер. Сервирайте в приготвените чиний и гарниране с допълнително босилек, ако желаете. Сервирайте незабавно.

 

Плодово тирамису, без печене

Вярно е, че този десерт е по-скоро летен, заради плодовете, но ние си го приготвяме и през зимата. Толкова е вкусен и лесен за приготвяне, че не си струва да чакаме чак летните дни, за да си го направим. 

 

 

  • пакет бишкоти
  • 1¼ сметана
  • 1 чаша захар, разделена
  • ¾ чаша рикота сирене
  • ⅓ чаша крема сирене
  • 1 супена лъжица лимонова кора
  • канела
  • 1½ чаена лъжичка чист екстракт от ванилия
  • ¼ чаена лъжичка чист бадемов екстракт (по избор)
  • ¾ чаша конфитюр от малини или желе
  • 2 чаши нарязани ягоди
  • 1½ чаша малини
  • 1 чаша къпини
  • 1 супена лъжица лимонов сок

1. Поставете половината от бишкотите в равномерен слой в основата на тиган.

2. В купата на електрически миксер, разбърквайте крема с ¾ чаша захар, докато сместа създаде меки върхове. Добавете рикота, крема сирене, лимонова кора, канела, екстракт от ванилия и екстракт от бадеми (ако използвате). Разбий те смета.

3. Изсипете половината от сместа на крема върху наредените бишкоти и разстилайте в равномерен слой със шпатула. Разстилайте конфитюра върху крема в равномерен слой.

4. Подредете останалите бишкоти върху конфитюра в равномерен слой. Намажете с останалата сметана.

5. В средна купа сложете ягоди, малини и къпини с лимоновия сок, за да ги комбинирате. Добавете останалата ¼ чаена чаша захар и разбъркайте добре.

6. Изсипете сместа в равномерен слой върху крема. Охладете за 1 час (или през нощта), за да омекотите бишкотите, преди да сервирате.