• Телефон за доставка: 0878 01 33 44 ; 02 981 2727
  • Поръчки се изпълняват от: 11:00ч. до 22:30ч.

Блог

Март
03

Гастрономическа карта на най-добрата храна в Италия

 

Италия е синоним на храна, на изобилие от вкусна храна, известна предимно с пица и тестени изделия. 

А знаете ли, че италианската кухня е изключително регионална?  Докато неаполитанците могат да ядат само пица, в Рим са специалисти на макаронените изделия. Милано - ризото, бобова супа от Флоренция ... вариациите са безкрайни!

Искате да разберете истинският вкус на Италия? Присъединете се към нашето виртуално, вкусно приключение на най-добрата храна в тази чудна страна.  

За целта, ще ни помага илюстративната, гастрономическа карта на най-добрата храна в различни региони на Италия, а по-надолу ще намерите и описанието на вкусните ястия. 

 

Ризото - Милано, Ломбарди

Това деликатно кремообразно оризово блюдо се появява най-напред в северната част на Италия и се приготвя от ориз с масло и лук и се готви, докато омекне. Ризото може да се приготви с разнообразни съставки, като морски дарове, гъби или колбаси. 

Не пропускайте традиционното Risotto alla Milanese, което се прави с месо, костен мозък, сирене и силна доза шафран, за да му даде своя ярък жълт оттенък.

Къде да ядете ризото: В Милано отидете в "Trattoria Masuelli San Marco", където използват традиционната рецепта Risotto alla Milanese от 1921 година.

 

Ragù alla Bolognese - Болоня, Емилия Романя

Тези, които отиват в Италия, търсещи добре познатите спагети Болонезе, може да останат разочароват, защото те всъщност.... не съществуват. Най-близкото нещо, което италианците  правят, е "Ragù alla Bolognese", което е сос от месо в стила на Болонезе, приготвен с моркови, лук, целина, говеждо и свинско в доматен сос. О, но никога не се сервира със спагети, само талиатели!

Къде да ядете Ragù alla Bolognese: Трудно е да се намери лош ragù в Болоня, но опитайте Trattoria Annamaria, където сосът се приготвя в продължение на 8 часа за постигане на най-автентичния вкус.

 

Карбонара - Рим, Лацио

Традиционната римска карбонара се прави само с четири основни съставки: гуанчиале (свинска буза, подправена с подправки и сушена за около месец), яйца, сирене пекорино романо и черен пипер. Това означава, че няма сметана! Вместо това, сместа от яйца и сирене осигурява онзи "по-мек" вкус. Произходът на Карбонара е неясен, но се смята, че името произтича от италианската дума за дървени въглища, а мнозина смятат, че е приготвено като храна за миньорите.

Къде да ядете Carbonara: Когато сте в Рим, се отправяте към Da Enzo al 29 - едни от най-добрите тестени изделия в града или вземете нашата обиколка Taste of Testaccio, за да опитате един от най-добрите Carbonaras в града във Flavio al Velavevodetto.

 

Пица
Неапол, Кампания

Въпреки, че пицата може да се намери навсякъде в днешно време, нейният истински дом е Неапол, а пътуването до града няма да бъде истинско без да се яде автентична "пица napoletana". С по-дебела коричка от "колегата" си в Рим, топингите се придържат към предпочитаната, патриотична Margherita с домати, моцарела и босилек - цветовете на италианското знаме.

Къде да ядете пица: За истинска неаполитанска пица опит тя трябва да бъде Da Michele, която е в бизнеса от 1870 година насам. Ако ви е възможно, направете си екскурзия до Бранди, където пица Margherita е сътворена през 1889 в чест на кралица Маргарита Савойска.

 

Традиционни Каноли - Сицилия

Има доста различни версии на сицилианските каноли в целия свят в днешно време, но нищо не може да надвие истинското. Тези "тръби" от сладко тесто се тестват с подсладено сирене от рикота, обикновено смесено с шоколадов чипс. След това се украсяват със захаросани плодове, шоколад или шам-фъстък. Счита се, че Канолите произхождат от Палермо по време на арабския контрол над Сицилия, вероятно като символ на плодородието. Дълго време, те са се яли само по време на карнавала, но сега могат да се намерят по всяко време на годината.

Къде можете да ядете каноли: Във всеки добър, сладкарски магазин в Сицилия, бихте намерили чудесни каноли, но най-добрият избор е навсякъде, където ще ги напълнят по ваш избор, тъй като това ще гарантира свежа външна обвивка и пресен пълнеж.

 

Seadas - хрупкав италиански десерт от Сардиния

Тези вкусни сладкиши от Сардиния са перфектната комбинация от сладко и солено и могат да се ядат като предястие или десерт. Големите "равиоли", наречени селски сладкарски сладкиши се пълнят със сирене пекорино, напоено с лимон, след което се пържат и се поръсват с мед. Seadas, произлизат най-вече от центъра на Сардиния, където плодородната земеделска земя довежда до широкото производство на сирене от овче мляко, следователно и използването на пекорино.

Къде да се яде Seadas: Ако сте в Сардиния, няма да бъде трудно да ги намерите. Винаги се уверете, че те са прясно пържени, така че да са все още топли и сиренето да е меко.


Прошуто Сан Даниеле - Фриули Венеция Джулия

Въпреки че шунката от Парма е може би по-известна, районът на Сан Даниеле в североизточния регион Фриули - Венеция Джулия произвежда едни от най-вкусните, пропити в цяла Италия. Специфичният микроклимат на района и качеството на месото, комбинирано с времето на втвърдяване, води до получаване на мека, сладка шунка, различна от останалите.

Къде да ядете Прошуто San Daniele: Може да се намери във всеки добър хранителен магазин за деликатеси в Италия. 


Песто Дженовезе - Генуа, Лигурия

Традиционното песто на Генуа е почит към две от прекрасните пресни съставки на региона на Лигурия: малки листа свеж босилек и отличен ароматен, лигурийски зехтин. Добавете чесън, пармезан, пекорино, сол, кедрови ядки и тежка доза търпение, за да ги смеляте и намачкате ръчно в хаванче. Автентичният начин да се използва е поднесен към макаронени изделия и добавен към картофи и зелен фасул.

Къде да ядете песто Genovese: В Генуа не можете да объркате Il Genovese, където пестото е прясно направено всеки ден. 

 

Пармиджано-Реджано - Емилия Романа

Кралят на всички италиански сирена! Производството на истински, автентичен Parmigiano Reggiano е ограничен до части от региона Емилия Романа и малка част от Ломбардия. Изработено от краве мляко и отлежало средно от 1 до 4 години, пармезанът се използва широко в италианската кухня по целия свят. Производството на само едно колело, изисква 600 литра (158 галона) мляко!

Къде да ядете Parmigiano Reggiano: Можете да намерите отличен пармезан в цяла Италия.

 

Spritz - Венеция

Италианският любим аперитив - шприц, се прави с пенливо вино Prosecco и ликьор като горчивия Campari или такъв с аромат на портокал - Aperol, поднесен с лед и парче портокал. Шприцът бил направен за първи път през 1800 г., когато военнослужещите от австрийската империя били разположени в района Венето. Така броят на австралийските военнослужещи нарастнал, а те усвоили местния маниер да се срещат на бързо питие. (“spritzen” на немски език означава „пръскам”, като смисълът е „пръскам вода в чашата с вино” и от тук „Spritzer” – вино, разредено с вода). Сега шприцът е една от най-често срещаните напитки преди вечеря в цяла Италия.

Къде да пиете Spritz: Всеки бар в Италия ще ви направят шприц, ако попитате. Потърсете Happy Hour / Aperitivo места, където можете да се наредете на безплатен бюфет, когато поръчате питие.

 

Кианти вино - Тоскана

Тосканските вина са популярни навсякъде по света, но най-известният е без съмнение Chianti. Произведено в района Chianti, между Флоренция и Сиена, сега съществуват много ограничения, за да се гарантира качеството на истинската Chianti от районите, където се произвежда до комбинацията от използваните сортове грозде. За да сте сигурни, че пиете автентичен Кианти, потърсете символа черен петел на етикета.

 

Лимончело - Капри / Амалфи 

Всеки, който е посещавал красивото крайбрежие на Амалфи, не може да не е забелязал гигантските лимони, които растат в района. Те са в основата на една от най-популярните напитки в Италия - digestivi или след вечеря, Limoncello. Ярко жълтата напитка се приготвя чрез накисване на лимоновите кори в алкохол, докато маслото от тях се освободи и след това се смесва със захарен сироп. Вкусът на Limoncello може да варира в зависимост от нивата на захар / алкохол и качеството и вкуса на използваните лимони.

Къде да пийнете Limoncello: След вечеря, поръчайте кафе (еспресо) и охладена чаша Limoncello! Най-добре на крайбрежието на Амалфи


Бял трюфел от Алба - Пиемонт

Трюфелите са членове на семейството на гъбите и растат под земята, в дивата природа. Благодарение на много специфичните условия, необходими за разрастването на трюфелите, те могат да бъдат намерени само в конкретни райони в определено време. Усилията за набирането, заедно с рядкото откриване, правят трюфелите една от най-скъпите съставки в света. Най-ценните трюфели в Италия са белите трюфели на Алба в района на Пиемонт в северната част на страната, които се продават за хиляди и хиляди евро.

Къде да ядете бели трюфели: Върнете се в град Алба през октомври или ноември, когато се провежда фестивалът "Бял трюфел".


Зехтин Екстра върджин - Пулия

Много райони на Италия произвеждат зехтин, но най-големият производител в цялата страна е Пулия, "петата" на Италия, която се гордее с фантастичен климат и идеален терен за маслинови дървета. Има различни степени на зехтин, всички от които имат различни характеристики; от деликатните, златисти масла, идеални за сервиране на сурови ястия, до интензивните зелени, плодови масла с докосване на пикантността, които са идеални за печене.

Къде да закупите зехтин: Всеки добър магазин за хранителни стоки в Италия ще има селекция от масла от различни региони. Избягвайте евтините "фалшиви" масла и, където е възможно, опитайте преди да купите. Добрият зехтин може да бъде скъп, но си заслужава!

 

Червен Чили Пипер - Калабрия

Много италианци обичат от много пикантни храни, но за най-добрия се отправят към Калабрия, където червеният пипер (peperoncino) е крал! Някои от най-честите начини за използване на пеперончино са или с тестени изделия all'arrabbiata (буквално "ядосана" паста), или в прекрасната Calabrese nduja, което представлява пикантен салам, направена със свинско месо и много, много лют червен пипер.

Къде да ядете червени лют червен пипер: Пикантните храни, приготвени с лют червен пипер, са много разпространени в южните райони на Калабрия и Сицилия. Поръчайте паста "all'arrabiata" или се погрижете да се снабдите с пикантният салам Calabrese nduja. 

 

Gelato - сладолед от Сицилия

Въпреки че точният произход на италианският сладолед не е ясен, Сицилия определено играе важна роля в историята му. Сицилианският рибар Франческо Прокопио деи Котелли усъвършенствал първата машина за сладолед през 1686 година. Въпреки че широкото комерсиализиране на джелатото е причинило много джелатерии да правят "фалшив" , направен с индустриална прахообразна смес, нищо не може да победи истинския, естественият желеобразен продукт, направен по традиционния начин.

Къде да ядете gelato: Всеизвестен е фактът, че в Рим или Флоренция ще намерите хиляди джелатерии, които ще ви предложат от този невероятен вкус. Оглеждайте се за опашки и не ги пропускайте! :)