• Телефон за доставка: 0878 01 33 44 ; 02 981 2727
  • Поръчки се изпълняват от: 11:00ч. - 22:30ч.

Блог

Фев
13

Мамма Миа Топ Статия: Забравете за диетата си с най-вкусните места в Италия!

 

Ок, знаем, България никак не е за подценяваме в кулинарната сфера. Определено на табелата, при влизане във всяко едно туристическо наше село, трябва да пише „До тук, ако пазите талия“ и да се знае, че наистина туристите са "до тук", ако продължат. Но пък не е ли именно това, което ги изкушава и ги кара да се върнат, защото природата ни е дарила с богата култура под това небе? 

Но знаете и още нещо, което не е тайна... обожаваме освен българската, но и италианската кухня, която в нашия случай ни вдъхновява, кара ни да се пренесем на тяхна земя, „Под небето на Тоскана“ или от Рим до Сицилия... 

И като става дума за Сицилия... тъй като на наша територия е доста студено в момента, ще ви „отведем“ някъде в Южна Италия или по-точно в Рандацо, град на остров Сицилия. 

 

Рандацо, Сицилия 

Рандацо е живописно, средновековно градче, което се намира в подножието на вулкана Етна и където легендата разказва, че е настъпил божествения култ на сорбето-гранита – първия сладолед, който сицилианците вярват, че е техен. Тогавашните жители, смесвали плодов сок със сняг от Етна. 

С течение на времето, те „усъвършенствали“ това свое творение, което е гъста смес от захар и вода, смесена с локално отглеждани фъстъци, печени бадеми и най-добрите сезонни плодове – мандарини, портокали, смокини, черници. 

Туристите го ядат, като „сандвич“ - сервира се в т.нар. brioscia con tuppo или кроасан във формата на топка. 

Местните си имат свой ритуал за консумирането му – използват „brioscia“, като лъжица и определено не го приемат просто, като десерт. 

Но си има и своя недостатък – след като опитате от това божествено нещо, всички други видове сладолед ще ви се сторят много по-нисши. 

 

Провинция Казерта

Оставаме в района на Южна Италия и отиваме към провинция Казерта, където се прави най-вкусната моцарела, която някога сте яли... съвсем не, както тази от магазина. Това е домът на най-добрата моцарела в Италия, следователно в света – по-плътна, снежно бяла, направена с биволско мляко, италианска технология. Монасите започнали да я произвеждат още през 12 век и така от поколение на поколение.

Ако решите да си закупите или поне да опитате от някоя местна мандра, по-добре отидете много рано сутринта, защото до 10ч вече нищо няма да е останало. Заслужава си и да проследите процеса по направата на моцарела, това няма да го видите никъде другаде по света. 

 

Норча, Умбрия

Норча, област Умрия, Централна Италия, леко подценявано място... но не и от нас. Когато дойдете тук, ще разберете, че това е мястото на колбасите.

Нека да предупредим обаче, че мястото, колкото и красиво наоколо, може да се превърне и най-големия кошмар за вегетарианците. 

Всички видове колбаси, изкарани извън магазините, в средата на средновековните площади. За нас сякаш изложение на най-вкусните, истински колбаси в света, за местните... ежедневие. 

Силните аромати изпълват ноздрите – аромат на люта чушка, наденички, шунка, колбаси с ценен черен трюфел.

Направата на тези продукти, са довели до изникването на т.нар. италианска традиция – "norcineria" или втвърдяване на месото.

Пристрастяването към колбасите е реална опасност.

И тук, в България си имаме реални традиции, като да си сушим  луканка на терасата, например :) 

 

Милано

Панетоне – сладкия италиански хляб, който произхожда от Милано.

Легендата разказва, че един ден, разсеяно момче на име Тони от местната пекарна, изтървало яйцата, захарта и стафидите в тесто за хляб и направил торта, на която след това, дали името Пан де Тони.

Днес, Панетони е един от символите на Милано.

В продължение на векове в миналото, е бил като традиция на коледната трапеза на италианците. Изключително почитан десерт, с който изключително много се гордяли. 

В днешни дни, вече целогодишно е предпочитан от местни, туристи и от прочути сладкари, които го преоткриват с нови варианти на оригиналната рецепта.

Кедрови ядки, орехи, сушени плодове, тропически плодове, различни видове сезонни плодове са само малка част от различните вариации на добавените съставки.

За някои по-нетрадиционалисти има варианти на панетоне с маслини, трюфели, пепероне, патладжан, каперси, гъши дроб. 

 

Най-вкусният аромат идва от Borgo di Carpiano

Някъде в Централна Италия, в региона Умбрия надушваме отново вкусната храна и аромати, на които не можем да устоим.

Borgo di Carpiano – това бивше, призрачно село ни отвежда в комлекс, който е „обвит“ в гъста и зелена гора, дотолкова, че няма нищо друго за правене, освен да хапнеш и пийнеш добре и после отново.

Храната тук е по-добра, отколкото в много „Мишлен“ ресторанти. Гостите, направо преминават от едно ядене на следващо.

Закуската включва плата от истинска шунка и различни видове сирена, 7 различни видове мед, домашно приготвено смути, брускети и пай от конфитюр.

За обяд и вечеря има мулти-степенно меню, включващо дегустация на пържени манатарки в галета, патица карпачо, усукана, домашна паста с песто и мента.

За гостите се поднася също и Margherita di Burrata – смес от моцарела и сметана, гарнирани с пресни домати и босилек в коктейлна чаша, което във вида си, е като италианското знаме.

Десерт частта идва три пъти на ден. Страхотно, нали?

На гостите се сервират коктейли, аперитив, вина, преди и след всяко хранене.

Определено там, не е мястото за вашата диета. :) 

 

Оргозоло, Сардиния

Далеч от луксозните плажове на Сардиния и блестящото море, е див планински район, който в миналото е бил свърталище за разбойници, а днес дом за овчари.

Посетителите са рядкост тук. 

Не и през зимата, когато в периода септември – декември има т.нар. „отворени врати“ или по скоро „отворени дворове“ - Cortes Apertas.

Тук, между хълмове, планини и долини, всеки уикенд през този период, занаятчиите отварят частните си дворове, за да отпразнуват своята работа, показвайки най-доброто от храната, виното и изкуството си. Тогава може да се видят конюшните, дворове и механи, отворени за посетителите, предлагащи отлично вино, шунка, сирена и някои други деликатеси.

Медът е начин на живот тук.

Есента е периода на гроздовата реколта, така че любителите на виното, имат възможност да открият силната страна на Cannonau червено вино, обикновено съчетано с вкусна храна, като месце от диво прасенце. 

 

Модика, Сицилия

Дойде времето за „десерта“ на днешната ни статия, а именно Модика – град в южна Италия, известен като малката Швейцария.

Сигурни сме, че веднага сте сте досетили защо така е наречена.

Една дума: Шоколад.

Тук не е мястото на заснежените планини, тъй като е твърде топло почти през цялата година.

Шоколадът тук е семейна страст, връщайки ни назад във времето.

За направата му, се използва старата техника от тяхното време: на ръка, при ниска температура. Липсата на промишлени процеси, техника използвана още от ацтеките, го прави уникален.

Шоколадът съдържа твърди бучки захар. Понякога той е солен, с твърда повърхност и брашнена консистенция.

Традиционните добавъчни вкусове са ванилия и канела, но в днешно време, ще намерите всички видове аромати, включително люта чушка и морска сол.

Истински рай за истински шокохолици. :)