• Телефон за доставка: 0878 01 33 44 ; 02 981 2727
  • Поръчки се изпълняват от: 11:00ч. до 23:00ч.

Блог

Авг
17

"Най-вкусните" световни дестинации

 

Всеки от нас знае, че пътуването и храната вързят ръка за ръка!

Можете ли да си представите, да отидете в Италия и да не опитате от тяхната вкусна, домашна паста или във Франция, да не посетите някои от любимите, местни пекарни или т.нар. "boulangerie". Звучи направо престъпно за нас! 

Събрахме за вас, най-добрите дестинации по Света за вкусотии, където храната там не е просто храна, но и преживяване. Насладете им се. :) 

 

Барселона

Кулинарната сцена в Барселона е доминирана от съвременна каталунска кухня. Градът разполага с огромно разнообразие от ресторанти с висок клас, където храната се третира като съчетание от наука и изкуство. Ресторантите на града са на върха на световната кухня, откриват нови кулинарни техники и създават нови ястия всеки ден.

 

 

Тук, също има класически ресторанти, които сервират по-традиционни испански ястия като Paella и Pisto, испански рататуй. Най-добрата част от испанската кухня обаче не се среща в луксозните ресторанти, а на местните пазари и барове "Тапас" в Барселона. Местният пазар "Ла Боскерия" е може би един от най-добрите пазари за прясна храна в света.

 

 

"Тапас" баровете са истинските кулинарни атракции на Барселона. Всеки бар има свои специалитети, които служат на покровители, които се наслаждават на студените бири, разговарят за събитията през деня. Пресни риби, пържени картофи и сушени меса са испанската храна, с такава комбинация, как може да сбъркаш?

 

Мароко

Мароканският туризъм се върти около две неща - пустинята Сахара и храната в Сахара. Мароканската кухня се развива през вековете на взаимодействия и обмен с различни култури и общества. Съвременната мароканска кухня е била повлияна предимно от Барбър и средиземноморската култура. Пазарът в Маракеш е топ дестинация за мароканската кухня. Този пазар храни стотици години туристи и местни жители.

 

 

В този претъпкан и шумен пазар, има стотици различни продавачи и магазини, които продават почти всичко. Подправките, бъчви, пълни с маслини, пиле Tangia. Странните и прекрасни екзотични ястия, които се сервират тук, са причината за толкова популярния пазар на Барбър. 

Ако имате по-традиционен вкус, задължително опитайте храната с кускус. Има всякакви варианти, за каквито се досетите. Вкусовото пътуване през Мароко е истинско приключение, хората са приятелски настроени и атмосферата винаги е страхотна. Независимо дали сте на пазара в Маракеш, където избирате перфектните маслини или в местния ресторант за морски дарове в Казабланка, в който се наслаждавате на улова на деня, ще се влюбите в Мароко от пръв поглед.

 

 

Франция

Ще бъдете силно затруднени, да намерите подобен списък, в който не присъстват градове като Лион или Париж. Главни готвачи от цял свят идват в Париж, за да се научат на изкуството на френската, изисканата кухня. А уханието на тука що изпечен хляб във вековна, парижка фурна остава завинаги в съзнанието на туриста. 

 

 

Френската кухня е богата и тежка, със сметана и масло, предлагаща най-традиционните френски ястия. Днес, всеки ресторант, който си струва, трябва да е в състояние да направи добър Crème Brulee, десерт, чиито дом е именно Франция. Най-скъпите продукти на света, като трюфели, омари, хайвер и богати сирена, се намират в менюто на всеки френски ресторант. Както знаем, французите са перфектните естети.

 

 

Всеки регион във Франция има свое специално ястие. Едно такова пътуване през селските пътища на Прованс би било истинско богатство за тези, които истински умеят да се наслаждават на храната и живота.... както и на виното. 

 

Сан Себастиан 

Този малък морски грав д северната част на Испания, има повече звезди Мишелин, отколкото всеки друг град в света. Два от ресторантите на града - "Arzak" и "Mugaritz", са обявени за сред 10-те най-добрите ресторанти в света. 

 

 

Загадъчните, гастрономически общества на Сан Себастиан са легендарни институции в кулинарния свят. 

Членовете на тези общества се събират в клуб, пригоден с професионална кухня, за да готвят автентична испанска кухня и да се социализират помежду си. Тези членове не се събират само за храна, те организират културни дейности, които са жизнена сила на обществения живот на града. Тези общества са частни, членството е само по покана, така че не очаквайте да влезете в някой за обяд или вечеря.

 

 

Най-голямото кулинарно приключение в Сан Себастиан няма да откриете обаче само, когато обикаляте ресторантите на Michelin Star или се присъединявате към вечеря на гастрономическото общество. Стотици хора се стичат по улиците на Сан Себастиан два пъти на ден, за да дегустирайки вкусна храна и пиейки по път от бар до бар.

 

Истанбул 

В най-големият град на Турция, се вплитат два свята. Както европейската, така и азиатската кухня, повлияват на кулинарния полъх в града. Причината за това е, че Истанбул се намира на два континента - Европа и Азия, а границата е Босфорът, който преминава през сърцето на този град. 

 

 

Точно както в Мароко, Истанбул е известен със своите цветни пазари. Когато се разхождате из Турция, обикновено ще видите маси, пълни с мезета, заобиколени от приятели или семейство, които пият Раки, традиционна турска напитка. В турската храна преобладава агнешко, патладжан и зелени чушки, всички смесени с екзотичен подправка. 

 

 

Подобно на културата си, турската кухня е оформена от различни общества. Истинските любители на тази храна, смятат че най-добрият начин да усетите истинско преживяване и да опознаете нова култура, е да опитвате от традиционната храна по пътя на пътешествието си. А турската култура и кухня е толкова разообразна, че ще трябва да похапнете доста докато пътувате из града и страната. Ако търсите такова преживяване, тогава Истанбул е за вас.

 

Ню Йорк

Ню Йорк е меката на световната кухня. Това е домът на над 10 000 ресторанта, където можете по всяко време на деня, да опитате абсолютно всякаква кухня. Градът, който никога не спи, е град на имигранти, които са донесли със себе си своите обичаи, традиции и.... кухня. 

 

 

Най-популярната храна в Ню Йорк може да се каже, че са типичните американски деликатеси (можете да разгледате тук), Бруклин Пица, Ню Йоркски стек и китайската храна. За да опознаете напълно, можете да се включите в гастрономическа обиколка на световната кухня, дегустирайки всичко от пакистанско до ливанско ястие само в един единствен град. 

 

 

Най-доброто нещо в Ню Йорк е, че обслужването е достъпно за всеки бюджет. Тук се намират както едни от най-скъпите ресторанти в света, така и най-ефтините, които предлагат доста добра храна. 

 

Хонг Конг 

Хонг Конг е безспорен световен шампион на уличната храна. Този град, е единственият място в света, където можете да ядете в ресторант Michelin Star за по-малко от 5 долара. Ресторантите на града, държат на качествен подход и качество на храната преди количеството, което означава, че не е нужно да седнете и да си поръчате 5 скъпи ястия в ресторант с висок клас, за да опитате качествено ястие Michelin Star.

 

 

Можете да отидете и да опитате ястие в един ресторант и да се отправите към друг отличен ресторант, за да опитате още по-качествена храна от Michelin Star. Най-популярните ястия като печена гъска и виетнамски кабини с мека черупка се консумират от хилядите хора в Хонг Конг. "Сцената" на уличната кухня е това, което направи Хонконг толкова вълнуваща кулинарна дестинация. Всеки път, когато се връщате в града, стотици нови търговци и ресторантьори ще са се появили по пътя или в хранителните пазари, всеки по-добър от следващия. 

 

 

Италия 

Връщаме се отново на европейска почва, за да попаднем на любимото ни място.

Точно както в историята Римската Империя, така и италианската кухня е завладяла света. Човек почти може да прости на римляните за разпадането на тяхната империя, защото с такава хубава храна, която се сервира всеки ден, е трудно да останем фокусирани. 
Днес всеки уважаващ се голям, малък град или село по целия свят, трябва да има приличен италиански ресторант. В противен случай.... няма смисъл да живееш и дишаш там.:) 

 

 

В Сицилия е мястото, където е направена първата паста. От години години до днешни времена, тя е била усъвършенствана и променяна от Рим до Венеция. Пицата произхожда от Неапол преди повече от сто години. Днес това е едно от най-популярните ястия в света. Независимо дали ще я вкусвате с доматен сос в Рим или с прошуто в северна Италия, където го сушат в пещерите, точно както го правят в продължение на стотици години, никога няма да бъдете разочаровани от италианската храна.

Това, което прави Италия номер едно място за хранене в света е, че можете да ходите във всеки италиански дом и домакините да ви приготвят храна, която е също толкова добра, колкото всяко ястие, което се сервира в някой от най-добрите италиански ресторанти по света. Страстта, която италианците имат към храната и любовта, която те слагат във всяко ястие е това, което прави тяхната храна толкова специална.:)