• Телефон за доставка: 0878 01 33 44 ; 02 981 2727
  • Поръчки се изпълняват от: 11:00ч. - 22:30ч.

Блог

image16Авг
14

Един следобед, на вкусна пица... в пицария Мамма Миа

 

Пицата е едно голямо преживяване! Независимо дали я правиш, ядеш или... помагаш за нейното приготвяне, когато са те поканили в любимата ти пицария. Във всички случаи, около теб ще се завърти магията на Италия. В пряк смисъл, докато въртиш тестото при приготвянето на поредната вкусна пица или докато си отхапваш блажено от нея, докато усещаш магическият аромат – босилек, домати, зехтин, моцарела... знаете си. :)

Едно такова преживяване, имаха Василена и Ангел. Ангел е наш човек, който се наслаждава на пицата от две страни - докато я приготвя професионално и разбира се, докато си я похапва вкусно. Василена споделя, че за нея "един следобед, "на по пица" има наистина своето магическо звучене...

Първо стартирахме в "шумното" място, нашата обичайна топ локация... пещта и там, където се случва направата на вкусните ни, хрупкави пици. Свежият и вкусен аромат се разнася и достига до всички наоколо, а ние започваме пица приключението с измити, нетърпеливи ръце, които очакват да развъртят умело тестото. 

Това успешно, от години го прави Тео - един от нашите сръчни пицари, чиято усмивка не слиза от лицето му, когато заговори как се приготвя пица. Не следваме никакви тенденции, а просто разчитаме на ей такива хора, които разбират от работата си и я вършат с голям кеф. 

 

 

Тео споделя, че използва както свежи домати, така и предварително направен доматен сос с подправки и подчертава, че италианците го предпочитат в големи количества. А що се отнася до българите, те обичат „да има в повечко от съставките“ на пицата, която са си поръчали. Както казваме ние по български - „Да има! Правим си го като за свои!“

Още с влизането си в Мамма Миа, можете да усетите аромат на откритата пекарна, както и да видите огромната пещ, в която от 2 до 3 минути се приготвят пиците. И тъй като сме фенове на „всички сетива“, ще ви кажем, че ще уловите освен звук от приятна музика, но и леко шумната ни компания в тази част на пицарията.

Градината, както и някои кътчета в Мамма Миа, сме запазили за уединение и повече спокойствие, за всички които обичат повече тишината, докато вечерят или обядват.

Най-важният елемент при приготвянето на пица, е да се балансират аромати и текстури. Когато се приготвя добре, храненето става истинско преживяване. Пицата е перфектен пример за това с хрупкавата и дъгообразна кора, балансирана с доматен сос. Топингите допринасят със солените си вкусове, а сиренето хармонизира с мекота и леко мазния си привкус, което задоволява идеално всичките вкусови зони и рецептори.

 

 

„На масата, човек няма възраст“ - това е италиански израз, който отговаря на идеята, че италианската храна е предназначена да бъде в синхрон с добри чувства, които да предаваме на другите, които са равни с нас и чиято възраст забравяме, когато седнем заедно на масата.

Храната трябва да бъде източник на удоволствие и спокойствие.

И като става въпрос за удоволствие, от приказка на приказка, идва ред и на изпичането на нашата пица, която приготвихме с толкова голямо наистина удоволствие. Слагаме я в пещта и доката си кажем още няколко фрази, прочути за италианците, тя вече е тогова. 

 

 

Пренасяме се на вторият етаж, където има доста уединени кътчета, които са едно малко бягство от градския шум. Но нашият следобед не е предвиден за тези места. Имаме по-добра идея и въпреки дъждовното време, се отправяме на открито. 

Грижливите сервитьори вече са подготвили нашата маса, а мястото е - терасата на Мамма Миа. И тъй като се намираме на ул. Шишман 39, пред нас се открива гледка към църквата св. Седмочисленици. 

 

 

Лятното време някак беше си "запазило" слънцето за следващия месец и дъждът го заместваше, но терасата успя да ни скрие... е, до някъде. Но тъй като все пак си е лято, няма как да пропуснем и тази година, да ви предоставим варианти на нашите лимонади с различни вкусове, които да ви освежат. 

Василена и Ачо избраха да пробват лиманада с вкус на малина и такава с вкус на мента и киви. Перфектното допълнение за един лежерен, свеж следобед, който да ни напомни за италианците, които обичат да се наслаждават на следобедите с питие в ръка. На някоя шумна, малка, градска маса, с добра компания и вкусна храна. 

Нашата пица беше още по-вкусна в този ден, защото се забавлявахме доста докато правихме свимките, дело на Nix Petrov  от Vibe Photography 

 

 

И както обичаме да казваме – животът не е свързан с това да намериш себе си, а да откриеш любимата пица и да я споделиш с точният човек за теб. Пожелаваме ви го, а до тогава, не забравяйте когато минавате покрай ул. Шишман, да се отбиете „на по пица“ и да се освежите с нашите летни, лимонадени предложения.

Истинският живот е в малките неща, на които всъщност даваме живот в ежедневието си.

Очакваме ви! :)