• Телефон за доставка: 0878 01 33 44 ; 0879 11 33 44
  • Поръчки се изпълняват от: 11:00ч. - 22:30ч.

Блог

Историята на пицатаЮни
03

Историята на пицата

Италианците имат с какво да се гордеят и безспорно са дали много за света на изкуството и науката. Едно обаче направи италианците едни от най-признатите готвачи и се превърна в храна за милиони хора по света – нейно величество Пицата. 


 

Днес, тя е един от символите на италианската кухня, а продуктите поставени върху това кръгло и тънко парче тесто, както и разнообразието от видове, непрекъснато се увеличава... по целия свят!

Но каква е истината за създаване й? Спонтанно ли е дошла идеята за нейната направа или се е появила нужда, която да накара някой чудноват италиански готвач да приготви нещо на пръв поглед толкова лесно? Дали е възникнала в центъра на Рим, в някоя популярна тратория, посещавана от художници и в която непрестанно е звучала италианска мелодия или пък за пръв път е била приготвена далеч, в някое провансалско италианско градче, може би някъде „под небето на Тоскана“?   

Ние разбрахме само за една история, която ни отвежда през 16 век в Неапол, където на древните гърци и римляни им е било необходима доста силна храна, за да воюват. Мястото започвало да става все по-голям крайбрежен град, известен с голямото население от бедни и работещи хора, наречени „lazzaroni“. Така наречените „pizzaioli“ приготвяли за тях популярната и днес пърленка с доматен сос, която постепенно започнала да се свързва със сирене, аншоа, чесън, подправки и олио. Въпреки осъдителните реакции от страна на другите за този тип хранителни навици, на работниците им била необходима храна, която е евтина и се консумира бързо. 

 

 

Славата на пицата започнала да се променя, когато през 1889г. италианския крал Умберто I и кралица Маргарита Савойска били на посещение в Неапол. Легендата разказва, че за да впечатлят кралицата и да й поднесат нещо различно от нейната диетична френска кулинария, неаполитанците решили да приготвят традиционна италианска пица, върху която поставили меко сирене - моцарела, червени домати и зелен босилек. Може би, продуктите никак не били избрани случайно, тъй като цветовете им символизирали тези на италианското знаме. Тя станала любима на Савойска и от този момент нататък, тази комбинация върху тънко и кръгло парче тесто, била наречена „Маргарита“, днес, най-популярната пица в света.

 

 

След благословията на кралица Маргарита, започнало началото на така наречената пица-мания за италианците. От 1940г. нататък, пицата добила своята популярност и станала известна извън границите на Неапол и Италия, започнала да интригува европейци и американци.


 

Все повече започва да бъде определяна не просто като „храна за селяните“, ами като бърза, забавна и най-вече вкусна храна. Всеки опитал от нея, не пропускал да я потърси отново, а консумацията й започнала да се свързва с приятни моменти на наслада от италианския вкус и аромат.

Предлагаме ви, да се насладите на едно интересно и „вкусно“ видео от поредицата Hungry history, в което популярния Chef Ian Knauer приготвя традиционна италианска пица, докато разказва нейната история - Hungry History: Pizza 

Първата пицария с лиценз се появява изненадващо в Ню Йорк, където разбират че „има хляб“ в този вид хляб. До преди този момент, пицата се е приготвяла и предлагала от нелицензирани търговци.

Започва да придобива „американски“ вид и американските вериги като Domino`s и Pizza Hut дали заявка, че ще завладеят света.

 Появяват се различни вариации, извън границите на традиционната пица – към моцарелата, доматите, босилека и зехтина, се добавяли различни видове колбаси, месо, гъби и подправки.

 

 

Днес, ние познаваме много от тях, като освен „Маргарита“, сред най-популярните са:

Наполитана

Както се досещате, името на La Napoletana произлиза от „домът“ на италианската пица – Неапол, която датира от римско време. По оригинална италиянска рецепта, от нея се носи аромата на прясно изпечено тесто, потопени в доматен сос, парчета моцарела, сорт домати Сан Марцано и сицилиянски риган. Тестото е изключително тънко и хрупкаво.

 

 

Капричоза

Може би изненадващо, но другото име на тази пица е „всичко от хладилника“. Тайната съставка е... взимате каквото имате – чушки, гъби, маслини, домати, сирене или кашкавал, вид колбас, нареждате ги върху тестото и сте готови. От фурната ще излезе много наситен аромат, на който няма как да устоите.

 

 

Маринара

Като поредната италианска пица, и тук традиционните продукти са на пиедестал – доматено пюре, чесън, свежи подправки, зехтин, а и тестото е тънко. Името й произлиза от това, че продуктите й са лесни за запомняне. Говори се, че едно време моряците подготвяли този вид pizza за дългите си пътувания из океани и морета.

Дявола

Тук става доста пикантно, в пряк смисъл. Тази пица е богата на традиционните италиянски салами, пеперони, чили, пикантен пипер. Една „дяволска“ пица, любима на много мъже по света.

 

 

Quattro Formaggi

… или четирите вида сирена, която за любителите на сиренето е истински благодат.

 

 

В богатото меню на Мамма Миа, ще можете да изберете и опитате още вариации на пици по ваш, собствен вкус.

 

За финал на тази статия, няма как да не завършим и с нещо любопитно по „вкусната“ тема.

1. Октомври е месеца на пицата в Америка (ако изобщо ни трябва причина или празник, за да си похапнем от нея.)

2. 93% от хората ядат или са яли пица. А ние се чудим, как така не са 100%?

3. През 2005 година италианския премиер Силвио Берлускони си позволява да обиди финландската кухня. Малко по-късно, през 2008 година, на голям международен конкурс за пици, финландската взима първо място, а италианската второ. Пицата първенец е била кръстена „Пица Берлускони“, чието неслучайно избрано име, носи лека ирония на изказването на премиера. 

 

 

4. От NASA разработиха 3D принтер, който може да „печата“ пица за астронавти.

5. Една от първите документирани интернет покупки е пеперони пица с гъби и сирене, доставена от Pizza Hut.

6. Най-скъпата пица в света струва 12,000$, нейното име е „Пица Луис XIII” и е дело на готвач Ренато Виола. Цялата подготовка и направа се провежда в дома ви и включва присъствието на сомелиер, помощник готвач и самия chef Виола. Пицата не е голяма, но пък се състои от три вида хайвер, червени скариди, средиземноморски омари и цикада. Като „бонус“ получавате Remy Martin коняк и Krug Clos du Mesnil шампанско. Не е зле!

7. Всяка година в Лас Вегас се провежда изложение на пицата. Ако сте го пропуснали тази година, а следващата имате път на там – можете да получите повече информация на този линк 

 

 

8. Най-популярната пица в Америка е „Пеперони“.

9. Когато правиш и обичаш пица, сякаш въображението започва да се повишава, ние го знаем най-добре. Попаднахме на 25 необикновени, но наистина различни и страхотни рецепти за пица – тук

10. И още един факт – ние сме луди по пицата!


Очаквайте съвсем скоро в Блога: Как я правим и ние в Мамма Миа!

 

 

… и не забравяйте – консумирането на хубава храна в приятна атмосфера и с добри приятели, води до по-добър и значим живот! Факт! :)


Бон Апети,

Мамма Миа