• Телефон за доставка: 0878 01 33 44 ; 0879 11 33 44
  • Поръчки се изпълняват от: 11:00ч. - 22:30ч.

Блог

Тайната на италианското щастиеМай
09

Тайната на италианското щастие

 

Това да се събудиш в някой италиански град, вероятно ви звучи някак... пренасящо в един друг свят, свят различен от нашето ежедневие. Да вкусиш от италианската храна под парещото слънце на площад, обграден от тълпи от усмихнати хора, допринася за обстановката, която носи Италия. 

Вероятно повече от вас, които се зачетоха в тази наша статия, са усещали от атмосферата на Италия, а тези които все още не, са я уловили във вкусната италианска храна, тяхната така звучна и сякаш „чуруликаща“ музика, филм с настроение, който носи от онзи „италиански полъх“. Или пък са виждали снимки на малките улички, по които дебнат врати отворени към света на... италианската кухня.

 

 

И като става въпрос за вкусна храна, италианците са стигнали до следния извод – когато човек се храни, трябва да използва всички сетива, на които е способен. Убедихме се с течение на времето, че за тях не е важно просто да задоволиш моментния си глад по най-бързия начин, все едно къде и все едно с какво. Те се наслаждават на всяка една хапка, усещат аромата на подправки и прясно изпечено тесто, държат на апетитния външен вид на храната и всичко това, докато си бъбрят сладко в компанията на приятели и чаша вино, разбира се.

 

 

Всеки е запознат добре, че италианците издигат на пиедестал своята пица „Маргарита“, чиято история датира още от 1889 година, когато кралица Маргарита Савойска била на посещение в Неапол. За да я впечатлят, й била поднесена импровизирана пица гарнирана с червени домати, зелен магданоз и бяла моцарела, което съответствало на цветовете на италианското знаме. Тя толкова харесала я харесала, че от този момент тя носи нейното име – Маргарита. 

 

 

Няма как да пропуснем спагети Болонезе или както местните жители на италианския град Болоня ги наричат „spaghetti al ragu”. Вкусната и цветна лазаня, тортелини, панини, брускетите с домат и босилек, десерти като панакота, тирамису, маскарпоне и горски плодове, различните видове gelato и още, и още. Как да не се насладиш на храната?!. А ако тя е истински вкусна, поднесена с удоволствие и изядена със също толкова голяма наслада... как да не бъде човек щастлив.

Ние забравяме именно това – удоволствието от храната. За самите италианци тя е празник на живота, а не само изкуството на главния готвач. 

Вероятно сте забелязали пълните платна, в които прилежно са подредени различни видове сирена и колбаси, добавените към тях подправки и леки сосове като песто, комбинирани с чаша вино. Именно тази комбинация от различни вкусове, италианците вярват че усилва чувствителността на небцето и консумираме храната с още по-голямо удоволствие.  

 

 

Когато си в Италия, веднага усещаш чудесния климат и природа. По тази причина, ще видите и как повечето предпочитат да се хранят на вън, на някоя малка масичка, дори с риск да са почти прилепени до друг и да чуват непрестанния шум. Всяко едно място си има своята история и любопитството да я разбереш е голямо. Сякаш имаш чувството, че времето е спряло, но и виждаш пред погледа ти непрестанния живот, който кипи сред италианците.

 

 

Друг пример за сблъсъка на две противоположности, са малките цветни улици и необятните площади, пълни с живота на слънчевите лъчи, гълъбите, усмихнатите деца и любопитните погледи на туристите. Може би и тук можем да открием щастието – в баланса, който ни поднася живота. А ние сме тези, които да направим своя избор. 

 

 

Италианците вярват, че истината е в малките неща – малките масички обърнати към улицата, но пълни с много и добрите приятели, хубавото вино, звучната музика красивите и изпипани малки витрини, жаркото слънце, полетата с есенно грозде... и вкусната храна, която въпреки че е в малки порции, тук важи принципа „по-малко от всичко“. 

 

 

След всичко това, вероятно сами си отговорихте на въпроса – каква е тайната на италианското щастие? Може би не е просто в павираните, цветни улички, вътрешното спокойствие на иначе така емоционалните италианци или тяхната вкусната храна, може би има нещо друго. Дали не е щипка любов във всичко това?

И сега ще си кажете, че бяхме вдъхновени за написването на тази статия от цялата тази красота на Италия, или сме хапвали през това време от нашата италианска кухня или „джелато“. Да, прави сте, но има и още... песента, която слушахме и която описва как можем да открием щастието именно там – в малките неща. „Щастие“! „Felicita“!

 

 

А ако все още не сте могли да се пренесете мислено в Италия, направете го с нас, като ни посетите в някои от ресторантите „Мамма Миа“, чрез които искаме да ви пренесем поне за малко там – в необятния свят на вкусната храна.