• Телефон за доставка: 0878 01 33 44 ; 02 981 2727
  • Поръчки се изпълняват от: 11:00ч. - 22:30ч.

Блог

“Зрънце за милиони” - свойствата на елдатаСеп
16

“Зрънце за милиони” - свойствата на елдата

Яли ли сте елда? Ялдата е може би една от най-известните здравословни храни, които са малко известни на повечето от нас. 

Историята на елдата идва от древна Индия, която се смята за родина на чудодейното растение. Там я наричат „черен ориз“, а по други краища на света - “черна пшеница”.

Елдата се слави още като „зрънце за милиони“,  поради хранителните си качества – богата на витамини и минерали. Полезна както за активно спортуващи, заради енергията която дава, така и за всеки привърженик на зравословната храна. 

Чудодейната представителка на зърнените храни, е имала различни предназначения още от древността, като интересното е, че от нектара й французите извличали дори мед. Медът от елда се смята за един от най-полезните продукти,  който се използва при простудни и грипни заболявания. 

И макар в миналото елдата да се е смятала за храна за бедната част от населението, към днешна дата най-добрите ресторанти по света предлагат ястия от менюто си, като им добавят от чудодейната елда. 

 

Ползите от консумирането й 

Зърната на елда съдържат повече така полезното нишесте повече отколкото тези на киноата и амаранта. Това означава, че включването на елда в хранителния ви режим, би ви дало нужната енергия. 

Тази зърнена храна е богата също на манган, магнезий, мед, протеини, полезни мазнини, фибри. Добър източник е на витамини от група Б: В6, пантотенова киселина, ниацин, фолиева киселина, тиамин и холин. 

Доказаните свойства на елдата са: понижаване на кръвната захар след хранене, помага за отслабването, тъй като намалява желанието за храна, отлична храна за диабетици, понижава холестерола и производството на хистамини, подобрява чревната флора и консумирането й води до намаляване на вредните бактерии. 

Всяко едно зрънце съдържа устойчиви влакна, но сварена, наречена булгур, съдържа най-много – над 6% от съдържанието. 

Елдата е част от новата категория антиоксиданти, които са изключително полезни за поддържане на нашето здравословно състояние. 

 

 

Как да използваме елда в храненето ни

Ако никога не сте хапвали или приготвяли елда, не се притеснявайте. Има много начини – и в суров, и в преминал термична обработка вид. 

Лесно можете да я приготвите у дома под формата на грис или юфка. Можете да я добавите към и към други ваши ястия – сварена или печена, тя полезна и добавя малко по-различен аромат и вкус на ястието. Направете малко по-различна супа с нея, като дабавите и любимите ви зеленчуци и подправки. А кюфтенцата от елда сме сигурни, че ще се харесат на цялото ви семейство. 

Сега ще ви издадем и една малка тайна. Ние, от Мамма Миа, решихме да ви изненадаме в новото ни меню с нещо на пръв поглед нестандартно. Включихме едни малко по-различни пълнени чушки. 

Вместо ориз, запълнихме чушките с вкусна елда, добавихме моркови и лук, домати и подправки. Получи се едно изключително вкусно, нестандартно ястие, което е и най-важното... здравословно. 

Следващия път когато посетите някои от нашите ресторанти или решите да си поръчате храна за вкъщи, не забравяйте за тази тайна... позволяваме да я издадете и на вашите приятели. 

Бон апети,
Мамма Миа