Произход и история на пицата
Пицата, превърнала се в една от любимите храни на хората по целия свят, води своя произход от Италия и по-специално от крайбрежния град Неапол. Преди близо 500 години Неапол започва да се разраства, като по-голямата част от населението му се състои от работници в различни индустрии. Въпросните работници са сравнително ниско заплатени и не могат да си позволят придобивките, които притежават средната класа и висшето общество в страната. Поради тази причина те се стараят да пестят от всичко, включително от храната.
Именно стремежът на населението на Неапол максимално да редуцира разходите си за храна води до създаването на първоприемника на днешната пица. Той се нарича „pizzaioli“ и по своята същност представлява пърленка с доматен сос. Към нея понякога се добавят също сирене, аншоа, чесън и различни видове подправки. Подобен ранен вариант на пицата е доста евтин и задоволява напълно нуждите на работниците от Неапол. В този смисъл уверено можем да кажем, че в периода на своето зараждане пицата се смята за непретенциозна храна, предназначена за бедните слоеве от населението.
Така описаният образ на пицата започва да се променя в края на 19-ти век, след посещението в Неапол на италианския крал Умберто I и неговата съпруга Маргарита Савойска. За да впечатли кралицата с нещо различно от диетичната френска храна, която по принцип тя консумира, местната управа й сервира традиционна италианска пица. Разбира се, тази пица е от по-хубаво тесто и с повече съставки отколкото правените за бедните такива. Украсена е с характерното за Италия меко сирене (или моцарела), червени домати и зелен босилек. Комбинацията допада много на кралица Савойска и превръща пицата в едно от любимите й ястия. На нея е кръстена една от най-популярните пици в днешно време – „Маргарита“.
Вследствие одобрението на кралица Маргарита Савойска, пицата става популярна в цяла Италия, като вече се консумира и от висшето общество в страната. В средата на 20-ти век тя започва да се разпространява във все повече страни на Европейския континент, както и в Америка. Като резултат от това разпространение се появяват повече и по-разнообразни видове пица. Добавяните към тях съставки вече съвсем не се ограничават до традиционните моцарела, домати и босилек, а включват и продукти като меса и колбаси, гъби, яйца и т.н. По този начин се създава богатата гама от пици, която сме свикнали да виждаме на пазара днес.
Кои са най-важните елементи на качествената и вкусна пица?
Няколко са основните елементи, от които зависи дали една пица ще стане наистина качествена и вкусна. Сред тях са тестото на пицата, използваните съставки, времето на приготвяне и т.н. В следващите редове ще научите малко повече за всеки един от елементите на хубавата пица:
тесто – тестото е от голямо значение за цялостния вкус и усещане при консумирането на една пица. Особено важно е спазването на точното съотношение на продуктите в него, начинът на месене, дебелината и т.н. В този смисъл всяка надеждна пицария трябва да разполага с отличен майстор за пица, който може да се справи по най-добрия начин с изпълнението на посочените задачи.
използвани съставки – съставките, които се използват, създават образа и уникалността на всяка пица. В днешно време тези съставки стават все по-разнообразни. Колбаси, гъби, сирена, яйца, кисели краставички, домати, маслини, чушки, сметана и още много неща, които няма как да изброим в един текст. Трябва да се обръща внимание не само на това кои от въпросните съставки се добавят, но и на техните количества, както и на начина, по който се комбинират. Крайната цел е на клиента да бъде предоставена вкусна, добре изглеждаща и ароматна пица, която да задоволи всички негови сетива.
време на приготвяне – за да се усети пълноценно насладата от хубавата пица, тази пица трябва да бъде приготвена непосредствено преди самото консумиране. Съветваме ви да избягвате заведения за хранене, в които често се случва да сервират на клиентите студени и изсъхнали пици. Залагайте на пицарии, където можете да видите пещта и да усетите аромата на пицата, докато тя се приготвя.
обстановка и атмосфера – обстановката и атмосферата, в които ще похапвате, са важни при консумирането не само на пица, но и на каквато и да било друга храна. Те могат както да увеличат насладата от вашия обяд или вечеря, така и да оставят доста неприятен вкус в устата ви. Задължително огледайте добре интериора и обстановката в съответната пицария и се старайте да съобразите максимално избора си на маса със своите лични вкусове, предпочитания и разбирания за перфектната среда за хранене.
Защо да похапнете пица в пицария Mamma Mia?
Mamma Mia е пицария, разположена на удобна локация в центъра на София. Тя предоставя на своите клиенти както вкусна пица, така и най-доброто от италианската кухня и стил. Ето няколко причини да похапнете пица именно при нас:
Разнообразни видове пица – в пицария Mamma Mia можете да избирате измежду множество разнообразни видове пица – „Маргарита“, „Неаполитана“, „Вегетариана“, „Капричоза“, „Селска“, „Калцоне“, „Тоскана“ и др. В допълнение, са налични и пица сандвичи от типа на чийзбургерите, както и сандвичите с пилешко филе или риба тон.
Други ястия - към пицата можете да си поръчате най-различни салати и предястия, като например пресни пържени картофи и хрупкави пилешки филенца. В менюто си също така предлагаме богата гама от други ястия, способни да отговорят на вкуса и предпочитанията на всеки един клиент.
Перфектен интериор и обстановка – интериорът на пицария Mamma Mia е направен в типичен италиански стил, предоставяйки максимални дози уют и комфорт за всички гости. Имате възможност да избирате измежду 120 места на закрито (включително по-уединени маси за романтична обстановка) и 60 места на красива тераса с изглед към църквата „Свети Седмочисленици“.
Специални предложения – в пицария Mamma Mia можете да се възползвате от редица специални предложения. При поръчка на повече от три пици (или три пици в комбинация с друга храна) ще получите 15% отстъпка върху цялата сметка. А ако вашата поръчка надхвърля 25 лв, имате право и на безплатна бутилка Кока-Кола 1.250 мл., която ще върви отлично като напитка за вашата пица.
Елате в пицария Mamma Mia и се насладете на вкусна и хрупкава пица, сервирана в изящна обстановка и релаксираща атмосфера!
Произход и история на пицата
Кои са най-важните елементи на качествената и вкусна пица?
Защо да си поръчате храна за вкъщи от пицария Mamma Mia?